Întrebări frecvente

Sunt acceptate o gamă variată de venituri atunci când vine vorba de credite:

 • Salarii şi alte venituri lunare cu caracter permanent
 • Venituri din diurne pentru navigatori, piloţi, stewardese, transportatori
 • Venituri obţinute din contracte de munca derulate în străinătate de cel puţin 1 an
 • Pensii
 • Venituri din desfăşurarea de profesii liber autorizate
 • Venituri din rente viagere
 • Venituri din lucrări literare, de artă, ştiinţifice, moştenirea dreptului de autor asupra unor asemenea lucrări, venituri din contracte de cesiune a drepturilor de autor şi a drepturilor conexe acestora
 • Chirii
 • Dividende obţinute de la societăţi comerciale cu capital privat

Dacă figurezi la Biroul de Credit nu înseamnă neapărat că nu mai poţi lua un credit. În acest caz, vom analiza situaţia ta materială şi familială, alături de situaţia prezentată la Biroul de Credite, pentru a determina dacă eşti eligibil pentru un nou credit, conform normelor şi politicilor de creditare practicate de instituţiile bancare.

În cazul creditelor garantate cu ipoteca imobiliară, se acceptă şi veniturile obţinute din contracte de muncă derulate în străinătate timp de minimum un an. În această situaţie, însă, va fi necesar şi un codebitor care să locuiască şi să obţină veniturile în România. Acesta va fi persoana de contact în caz de neplată.

Creditul imobiliar se poate garanta şi cu ipoteca pe alte imobile, în timp ce creditul ipotecar se garantează obligatoriu cu ipoteca pe imobilul pentru care s-a acordat creditul.

Creditul imobiliar reprezintă un împrumut destinat achiziţionării, construcţiei sau renovării (modernizării) unei locuinţe şi se poate garanta şi cu o altă locuinţă pentru a se asigura obligaţia plăţii creditului rezultată în urma acestui împrumut.

Avantaje: pentru a contracta un credit, este necesar sa îndeplineşti următoarele conditii de bază:

 • să înregistrezi venituri nete, certe, cu caracter permanent;
 • să fii angajat pe perioadă nedeterminată;
 • să ai o vechime la ultimul loc de muncă de minim 3 luni;
 • să ai vârsta minima de 18 ani;
 • să dispui de un avans de minim 15% din preţul de achiziţie al locuinţei.

Dezavantaje:

 • dobanda poate fi modificată în funcţie de condiţiile din piaţa financiară.

Creditul ipotecar constă într-un împrumut pentru cumpararea, construcţia sau renovarea (modernizarea) unei locuinţe şi se garantează obligatoriu cu locuinţa respectivă pentru a se asigura obligaţia plăţii creditului rezultată în urma acestui împrumut.

Beneficiile tale:

Flexibilitate prin acceptarea unei game largi de venituri – venituri din salarii, pensii, diurne, chirii, dividende, activităţi independente, rente viagere, drepturi de proprietate intelectuală, venituri salariale obţinute din străinătate;

Protecţie la costuri convenabile – asigurarea de viaţă e recomandată, dar opţională, iar asigurarea de imobil are un cost de aproximativ 0.10% din valoarea imobilului asigurat;

Procedura e simplă, condiţiile de acordare sunt minime şi documentaţia uşor de completat.

Tu trebuie doar să:

 • ai venituri care au caracter permanent (salarii, pensii, chirii, dividende, alte venituri recurente)
 • nu ai restanţe active sau debite neachitate la scadenta
 • te încadrezi din punct de vedere al scoring-ului
 • ai vârsta de maxim 65 de ani la sfârșitul perioadei de creditare (mai puţin dacă ai venituri din pensii unde vârsta este de maxim 70 de ani la sfârşitul perioadei de creditare)

Este persoana care participă sau nu cu venitul net la stabilirea venitului total net luat în considerare la acordarea unui credit şi care se obligă ca împreună cu debitorul principal să plătească obligaţiile derivate din contractul de credit.

ROBOR, EURIBOR şi LIBOR sunt indici de referinţă şi reprezintă rata medie a dobânzii pentru creditele în LEI, EURO, USD și CHF. ROBOR vine de la Romanian Interbank Offer Rate şi reprezintă rata medie a dobanzii pentru creditele in lei acordate pe piaţa interbancară şi este stabilită de către B.N.R.

Creditul este o operaţiune reglementată printr-un contract, prin care o bancă îţi pune la dispoziţie o sumă de bani în schimbul unui preţ numit “dobândă” şi a altor costuri, menţionate în contract.

Da. Poţi refinanţa oricâte contracte de credit (linii de credit, carduri de credite, credite de consum), obţinute în diverse valute, însă suma creditelor de refinanţat nu poate depăşi suma maximă a creditului prin care le refinanţezi.

În acest caz, se pot cumula veniturile tale cu cele ale soţului sau soţiei sau cu ale unei rude de gradul I: părinţi, fraţi/ surori, cumnaţi, socri. Aceste persoane vor avea calitatea de codebitori.

Refinanţarea unui credit este procesul de solicitare a unui nou credit prin care rambursezi anticipat creditul sau creditele existente şi eventual, rămâi cu nişte bani. Refinanţarea este recomandată când aduce o reducere considerabilă a costurilor, fie printr-un preţ mai avantajos, fie prin posibilitatea de a solicita o perioadă mai mare de creditare. Refinanţarea este recomandată şi pentru comasarea mai multor credite într-unul singur, astfel încât să obţii o singură rată lunară, mai mică decât toate ratele creditelor anterioare însumate.

Ipoteca este garanţia reală că obligaţiile financiare faţă de bancă vor fi achitate. Aceasta poate fi un bun mobil sau imobil aflat în proprietatea celui care ia creditul.

Dobânda fixă este stabilită la semnarea contractelor de credit şi nu poate fi modificată pe toată perioada finanţării. Dobânda variabilă este formată dintr-un indice – ROBOR, EURIBOR sau LIBOR, în funcţie de valuta creditului şi marja.

Costul unui credit este compus din: dobândă, comisioane, taxe şi orice alt tip de costuri care diferă în funcţie de creditul pe care îl alegi. Toate aceste costuri sunt trecute în contractul de credit.

Este un împrumut pe care instituţiile bancare ţi-l pot acorda fără să fie nevoie să justifici modul în care foloseşti banii.

Debitorul sau împrumutatul este cel care participă cu venitul net la stabilirea venitului total net luat în considerare pentru acordarea unui credit şi care se obligă să plătească toate obligaţiile derivate din contract.